Gündem

Bartın: Amasra’da maden ocağındaki grizu patlamasında 41 işçi hayatını kaybetti

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında cuma akşamı meydana gelen grizu patlamasında şu ana kadar 41 kişi hayatını kaybetti. Maden ocağında arama çalışmaları devam ediyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, patlamada yaralanan ve ambulans uçakla İstanbul’a getirilen 6 madencinin tedavisine başlandığını bildirdi. Yaralılardan 5’inin durumunun ciddi olduğu öğrenildi.
Patlamanın yaşandığı bölgeye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “teknolojinin tüm imkanlarından faydalanarak maden kazalarını tarihe gömmenin gayreti içinde olacaklarını” söyledi.
Patlamadan sonra ilk açıklamayı yapan Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamanın 18:15 civarında meydana geldiğini belirterek, “Eksi 300 kodunda. İçeride -250 kodunda arama kurtarma ekibinde yer alan 74 arkadaşımız çalışmalarına devam ediyor. Şu an -300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da beş kişi var. Kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Sekiz kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı.” demişti.
Maden içerisinde ve çevresinde, TTK tahlisiye, AFAD, UMKE, Türk Kızılay, polis, jandarma, sağlık ve gönüllülerden oluşan ekipler, güvenlik önlemlerini alarak çalışma yürütüyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesindeki patlamanın akabinde bir galeride çıkan yangının ve orada oluşan karbonmonoksitin etkisinin ekiplerce azaltılmaya çalışıldığını belirterek “10-11 işçi, yangının devam ettiği bölgede. 4-5 işçimizin de göçüklerin olduğu bölgede olduğunu değerlendiriyoruz.” dedi.
Madende arama kurtarma yapmanın özel tecrübe gerektirdiğini ifade eden Dönmez, şu ifadeleri kullandı:
“Diğer arama kurtarma faaliyetlerden oldukça farklı. Gerek TTK gerek kömür işletmeleri bu alanda sadece ülkemizde değil, dünyada hakikaten başarıyla anılan arama kurtarma ekiplerinden birisidir. Ancak bizim ilk değerlendirmelerimiz şunu gösteriyor. Patlama anıyla birlikte oluşan yüksek basınç ve sıcaklıkla arkadaşlarımızın maalesef bir kısmını olay yerinde kaybetmiş olduk. Şu anda 15 arkadaşımız işletmedeki maden ocağında, aramalar hala devam ediyor. Bir galeride patlamanın akabinde oluşan bir yangın söz konusu. Şu anda ekiplerimiz yangın ve orada oluşan karbonmonoksitin etkisini azaltmaya çalışıyorlar.”
Patlamada tahlisiye ekibinde görev alan maden işçisi Emrah Açıkgöz, 5 yıl birlikte çalıştığı yakın arkadaşını kaybetmenin üzüntüsünü dile getirdi.
Bölgede özel bir maden ocağında çalışan işçi Açıkgöz, AA’ya yaptığı açıklamada “Bölgede yoğun karbonmonoksit gazı vardı, cihazlarımızı kuşandık. ‘Aşağıda iki bölge var’ dediler. Biz yangın olmayan bölgedeydik. İçeride inanılmaz karbonmonoksit gazı vardı. Elimizdeki sensörler bile uyarı vermeye başladı. Eksi 350 kotunda ayağa ulaşmaya çalıştık, orada zor da olsa maalesef ilk şehidimize ulaştık ve temiz havaya indirdik.” dedi.
İkinci arkadaşları için tekrar cihazları kuşandıklarını belirten Açıkgöz, “50-60 metre ileride ona da ulaştık, maalesef o da şehit olmuştu. Orada karbonmonoksit gazı yoğun şekilde devam ettiği için artık temiz havaya çıktığımız yerlerde bile karbonmonoksit görmeye başladık. Bizim de can güvenliğimiz önemli olduğu için ocaktan ayrılmamız gerekiyordu. İki şehidimizi alarak dışarı çıktık.” diye konuştu.
Açıkgöz, “Patlama, rayların üzerindeki vagonları bile duvarlara çarpmış. Tabii göz gözü görmüyor, yoğun bir duman da var. El ele tutuşa tutuşa gittik, arkadaşlarımıza ulaştık.” ifadelerini kullandı.
Cumartesi sabah saatlerinde açıklama yapan İçişleri Bakanı Soylu şu bilgileri paylaştı:
“110 vardiya çalışanımızdan 26 madenci kardeşimiz şehit oldu. Allah rahmet eylesin. 6’sı Sağlık Bakanlığının ambulans uçaklarıyla İstanbul’da Şehir Hastanesine götürüldü ve yaralı bir şekilde orada tedavi görüyor. 3’ü Bartın Devlet Hastanesi, 2’si de özel hastanede olmak üzere 5’i Bartın’da tedavi görüyor. Bu 11 kardeşimizin hayati durumlarıyla ilgili herhangi bir risk olmadığını sağlık birimlerimiz, sağlık müdürümüz, başhekimlerimiz bize ilettiler. Biz de hastaneye gittiğimizde bu değerlendirmeleri kendilerinden aldık. Bu patlamadan hemen sonra sağ çıkan ve kurtarılan toplam 58 madencimiz, şu anda aşağıda olduğunu değerlendirdiğimiz ve arama kurtarma çalışmalarıyla kurtarılmaya çalışılan 15 madencimiz var.”
Hayatını kaybeden madencilerden bazılarının isimlerini paylaşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu isimlerin Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz, Serkan Nakaş, Şuayip Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Öztan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Güldal Serenli, Orhan Altun, Emrah Kaya ve Rıdvan Acet olduğu bilgisini paylaştı.
Dünya liderlerinden başsağlığı
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlama nedeni ile hayatını kaybedenler için Türkçe başsağlığı mesajı paylaştı.
Zelenskiy, Twitter hesabından Türkçe yaptığı başsağlığı açıklamasında bu ifadeleri kullandı:
“Bartın’ın Amasra ilçesinde maden patlamasının meydana geldiği haberini derin üzüntüyle öğrendim. Hayatını kaybedenlerin akrabalarına ve yakınlarına taziyelerimi sunuyorum, yaralananlara acil şifalar diliyorum.”
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de Türkiye’ye başsağlığı mesajı gönderdi.
ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Bartın’da bir maden ocağında meydana gelen elim patlamadan derin üzüntü duyulduğu belirtilerek, “Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.
İtalya’nın Ankara Büyükelçiliğinin Twitter hesabında, “Bartın’da meydana gelen maden ocağı patlamasında hayatını kaybedenlerin ailelerinin acılarını paylaşıyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyor, bu acılı zamanda Türk halkının acısına ortak oluyoruz.” denildi.
İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ajay Sharma da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bartın’daki maden faciası nedeniyle derin bir üzüntü içinde olduğunu, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına sabır, yaralılara acil şifa dileyerek, kurtarma çalışmalarının kısa zamanda olumlu sonuçlanmasını ümit ettiğini dile getirdi.
Erdoğan patlama bölgesinde
Patlamanın olduğu bölgeye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan şu açıklamalarda bulundu:
“Patlama haberini aldığımız andan itibaren sürekli İçişleri Bakanımla irtibatla olduk, gece boyunca sürekli telefon görüşmelerimizi sürdürdük. Yapılması gereken adımları da sürekli atmanın gayreti içindeyiz. Ayrıca Diyarbakır programımızı iptal ederek çalışmaları yerinde görme kararı aldık. Patlamanın nasıl yaşandığı varsa sorumluluğunun kimler olduğu soruşturma ortaya çıkacaktır.
“Bu soruşturmalara çok yönlü olarak zaten başlandı. Şu andaki önceliğimimiz yeraltındaki işçilerimize ulaşmaktı ve en son 41.inci işçimize ulaştık. Tabi o da rahmetli olmuş. Merhumlarımızın sayısı 41 olmuş oldu. Hepsine Allah’tan rahmet diliyoruz. Her konuda olduğu gibi çalışma hayatında da önce insan diyoruz. İnsan hayatının güvende olmadığı hiçbir faaliyet bizim için muteber değildir. Maden ocaklarımızda hala önemli kazaların yaşanıyor olmasını kabul edemeyiz. Artık madenlerimizde hiçbir risk görmek istemiyoruz.”
“Amasra kömür işletmeleri bizim en ileri imkanlara sahip ocak olmasına rağmen tabi birileri bunla daglasını geçebiliriz ama biz kader planına inamış insanlarız. Kader planına inandığımız için, bunlar her zaman olacaktır. Teknolojinin tüm kabiliyetlerini kullanarak maden kazalarını tarihe gömmek için gayreti göstermenin çabası içindeyiz. 500 artı 500 olmak üzere devlet bunun yanında sendikamız 200, Çalışma Bakanlığımız 100, Aile Bakanlığımız da 50 bin olmak üzere ailelere bu desteğimizi vermiş olacağız.”

Bir yanıt yazın