Küfüretmek faydalı çıktı
İngiltere ve İsveç’te yapılan yeni bir araştırma, küfretmenin insanları güldürme, öfkeyle başa çıkma ve acıyı dindirmede etkili olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca küfürlü ifadeler kullanmanın daha ‘inandırıcı’ olduğu değerlendirildi.
İNGİLTERE’nin Westminster, Keele ve Ulster gibi prestijli üniversitelerin katıldığı araştırmada, küfür üzerine yapılmış 100 akademik çalışma incelenerek, küfrün olası faydaları tespit edildi. Çalışmada küfretmenin duyguları ifade etmede güçlü bir araç olabileceği belirtildi.
DUYGULARI İFADE EDİYOR
Araştırmada, küfrün bir saldırganlık, zayıf dil yeterliliği ve hatta düşük zekâ belirtisi olduğu varsayıldığı için ciddi bir Araştırma konusu olarak uzun süredir göz ardı edildiği vurgulanırken, yeni bulguların küfrün doğasını ve gücünü anlamak için araştırmacıları yeniden düşünmeye sevk ettiği belirtildi. Çalışmada gündelik küfrün, korku, sevinç, öfke ve heyecan gibi duyguların yanı sıra mizah ve dayanışma gibi duyguların ifade edilmesine yardımcı olduğu belirtildi.
İNANDIRICI VE İKNA EDİCİ
Küfürlü ifadeler kullanmanın kişiyi daha ikna edici hale getirdiği yönünde bulgular elde edilen çalışmada, “küfretmenin dilin diğer kullanım biçimlerinde gözlemlenmeyen etkiler oluşturduğu” belirtildi. Araştırmada incelenen bir dizi kısa mesajdan küfürlü ifade içerenlerin, içermeyenlere göre daha “inandırıcı” ya da “ikna edici” olarak değerlendirildiği belirtildi. Çalışmada küfretmenin ayrıca ilişkileri güçlendirici bir etkisinin olduğu vurgulandı. Bununla birlikte, küfürlü kelimelerin hâlâ “saldırgan ve uygunsuz” olarak görülebileceğinden, insanların küfür ettikleri kişilere dikkat etmeleri gerektiğine de işaret edildi.