AB, üye ülkelerden yasa dışı göçmenlerin sınır dışı edilmesine hız vermelerini istiyor
Avrupa Birliği üye ülkelere, Avrupa’ya izinsiz giren ve blokta kalma hakkı alamayan göçmenlerden yalnızca beşte birinin ülkelerine geri gönderildiğini belirtti ve bu sayının arttırılmasını istedi.
AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson Fransa’nın Strazburg kentindeki Avrupa Parlamentosu’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, “Geçen yıl, kalmaya uygun olmayanların sadece yüzde 21’ini geri gönderdik.” tespitinde bulundu.
Johansson “İnsanları geri göndermekte başarısız olduğumuzda, bu sistemimizi zora sokar ve güveni aşındırır.” diye konuştu.
Geçen yıl AB üyesi ülkelerde 340 bin kişinin sınır dışı edilmesine karar verildiğini aktaran Johansson, buna karşın vakaların sadece yüzde 60’ında Avrupalı yetkililerin göçmenlerin kendi ülkeleriyle temasa geçerek onları geri kabul ettirmeye çalıştığını belirtti.
AB yetkilisi “Sığınma başvurusunda bulunma hakkını korumak için, uluslararası korumaya hak kazanamayanlarla uygun bir şekilde ilgilendiğimizi göstermeliyiz. Göçe ihtiyacımız var ama bunun yasal ve düzenli bir şekilde olması gerekiyor.” dedi.
Bangladeş örneği
“Bangladeş ile iyi bir siyasi anlaşmamız var” diyen Johansson, çarşamba günü bir Frontex uçağının hak kazanamayan 68 göçmeni geri götürmek üzere Bangladeş’e doğru yola çıkacağını bildirdi. AB’nin en üst düzey göç yetkilisi “Birlikte çalışmamızın yolu budur” diye konuştu.
Johansson, AB’nin sınır ve sahil güvenlik kurumunun sınır dışı uçuşları düzenlemek için “iyi donanımlı” olduğunun altını çizerek bloğun 27 üyesini bunlardan yararlanmaya çağırdı.
2015’te çoğu Suriye ve Irak’taki savaştan kaçan bir milyondan fazla göçmenin gelişi AB’nin en büyük siyasi krizlerinden birine yol açmıştı.
Üye ülkeler, giriş yapan göçmenlerin sorumluluğunu kimin üstleneceği ve diğer üyelerin yardım etmek zorunda olup olmayacağı konusunda zorlu tartışmalar yaşamıştı.
Tartışma bugün de devam ediyor. İltica sisteminde reform yapılması için defalarca girişimde bulunuldu ancak çok az ilerleme kaydedildi.
Temel anlaşmazlığı çözemeyen AB, insanların ilk etapta yola çıkmalarını önlemek için ayrıldıkları veya transit geçtikleri ülkelere ödeme yapmaya yöneldi.