Gündem

Aranan müttefik yine bulunamadı

Alman Şansölyesi’nin üç günlük Latin Amerika turunda solcu liderler Ukrayna savaşında taraf olmayacaklarını bir kez daha vurguladı. Liderler Batılı ülkelerle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda ise uzlaşmaya vardı.
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Koalisyon partnerleri tarafından savaşa beklenilen desteği vermemekle suçlanan Alman Şansölyesi Olaf Scholz’un üç günlük Latin Amerika turu sona erdi. Sosyal demokrat başbakanın Çin’e karşı tutum, “ortak pazar” arayışı, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve Ukrayna savaşı gündemli Arjantin, Şili, Brezilya ziyaretleri ekonomik ve siyasi konulardaki farklı bakış açılarını gözler önüne serdi. Ülkesinin ve Kıta Avrupası’nın etki alanını geniletmek isteyen Scholz’un, Güney Ortak Pazarı (MERCOSUR) ile Avrupa Birliği (AB) arasında 2019’da imzalanan, ancak parlamentoların onayı olmadığı için uygulamaya geçirilmeyen ticari anlaşmayı yeniden ayağa kaldırma konusunda mutabakata varıldı.
Ekonomik ve siyasi işbirliğinin artırılması talebiyle “Amerika’nın arka bahçesi”ne yönelen Scholz’un bu ülkelerin Çin ve Rusya ile olan ilişkilerin arasına girme hamlesinin sonuç vermesi ise zor görünüyor. Scholz’un Latin liderler Lula Da Silva, Alberto Fernandez ve Gabriel Boriç’ten Rusya karşısında ‘safları birleştirme’ ve bu ülkelerin açık destek beklentisi istenilen sonucu vermedi.
TARAFSIZ KALACAĞIZ
Alman liderin ilk durağı olan Arjantin’de Devlet Başkanı Alberto Fernandez düzenlenen ortak toplantıda bir kez daha Arjantin’in Ukrayna’ya silah sağlamayı reddettiğini açıkladı. Fernandez, “Latin Amerika, Rusya ve Çin ile dostluğundan vazgeçmeden tarafsız kalmayı tercih ediyor” dedi. Fernandez, “Enerji konularında ülkemizin geleceği çok geniş. Vaca Muerta gazı, Lityum yatakları, yeşil hidrojen üretimi vs. Avrupa ve Almanya’yı oldukça yakından ilgilendiren yenilebilir enerjiler. Bu yatırımları çekmek ve teşvik etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Fernandez ve Scholz Avrupa Birliği ile Güney Amerika ticaret bloku (MERCOSUR) arasındaki serbest ticaret anlaşması konulu müzakerelerin hızla sonuçlandırılması çağrısında bulundu.
BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ
İkinci durağı Şili’de de benzer bir tabloyla karşılaşan Scholz, Devlet Başkanı Gabriel Boric ile görüşmesinin ardından sosyal medyadan açıklama yaptı. Scholz, “Rüzgar ve güneş enerjisinin genişletilmesi, hidrojen üretimi, lityum ticareti Şili’deki kilit konulardı” dedi ve ekledi “Gelecekte birlikte ve daha yoğun çalışacağız.”
BATI ARADIĞINI BULAMADI
Son olarak dün de Brezilya’ya giden Scholz, solcu lider Lula da Silva ile bir araya geldi. 1 Ocak’ta devlet başkanlığını devralan Lula’ya Başbakan düzeyinde ilk ziyareti Scholz gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, Lula ve Scholz’un iki ülke arasındaki stratejik ittifakın yeniden canlandırılması bağlamında barış ve güvenlik, enerji geçişi, iklim değişikliği dahil olmak üzere uluslararası gündemdeki başlıca konuları ele aldığı belirtildi. MERCOSUR ile AB arasında 2019’da imzalanan ancak uygulamaya geçirilmeyen ticari anlaşmaların bir an önce devreye sokulması çağrısı yapıldı.
Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşa değinen Lula, barış antlaşmasına arabuluculuk edecek “ülkeler grubu” oluşturulması önerisi yaparak, “Şansölyeye, Rusya ile Ukrayna arasındaki bir ihtilafın sona erdirilmesini tartışabilecek bir ülkeler grubu oluşturmak istediğimizi söyledim” ifadesini kullandı. Brezilya’nın, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden çatışmada taraf olmadığını vurgulayan Lula, ülkesinin Ukrayna’ya silah göndermek gibi bir olasılığın olmadığını bildirdi.
Scholz ise uluslararası hukuk ve düzenin ihlal edildiğini belirterek, “Demokrasiler olarak, en güçlünün yasasının geri dönmesine engel olmalıyız. Brezilya’nın Birleşmiş Milletlerde (BM) çatışma konusunda çok net bir pozisyon almasına sevindim” dedi.
Arjantin, Şili ve Brezilya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini BM’de kınadı, ancak hiçbiri Moskova’ya ekonomik yaptırım uygulamadı.

Bir yanıt yazın