Biden yönetimi Türkiye’ye F-16, Yunanistan’a F-35 satmak istiyor
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye F-16 satışıyla ilgili kararını ön inceleme için Kongre’nin ilgili komitelerine iletti.
ABD Dışişleri Bakanlığının, Türkiye’ye yeni F-16 satışı ve mevcut F-16’ların modernizasyon kitleriyle ilgili kararını, Temsilciler Meclisi ve Senato’nun ilgili komitelerinin başkan ve kıdemli üyelerine ön inceleme için ilettiğini bildirdi.
AA’ya göre ABD Dışişleri Bakanlığının, ilgili kararını Kongre’ye ilettiğini gelecek hafta resmi olarak duyurması bekleniyor.
ABD’de askeri satış onaylarının gerçekleşmesi için Kongre’nin, NATO üyesi ülkelere yönelik 15 gün, NATO dışındaki ülkelere yönelik ise 30 gün içerisinde itiraz etmemesi gerekiyor.
Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin görüştüğü kaynaklar ise Biden yönetiminin aynı anda Yunanistan’a da F-35 savaş uçaklarının satışı için Kongre onayını almaya çalışacağını söyledi. WSJ’ye göre Türkiye’ye F-16 satışının 20 milyar dolara mal olması bekleniyor.
Biden yönetimi bu satışla Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğini onaylayacağını umuyor.
Kaynaklar Türkiye ile yapılacak anlaşmanın 40 yeni F-16 ile mevcut 79 adet F-16’nın modernizasyonu ve 900 havadan havaya füze içerdiğini bildirildi.
Yunanistan’a ise 30 adet F-35 savaş uçağı satışı öngörülüyor. Atina’ya F-35 satışıyla Yunanistan hükümetinin Türkiye’ye F-16 satılmasına yönelik itirazlarını gidereceği belirtiliyor.
Öte yandan New Jersey Senatörü Bob Menendez, Türkiye’ye F-16 satışına itiraz edeceğini açıkladı. Menendez, Türkiye’nin demokrasi ve insan hakları alanında adımlar atmadan ve komşu ülkeleriyle ilişkilerinde değişikliğe gitmeden böyle bir adıma onay vermeceğini söyledi.
Anlaşmanın Kongre’ye bildirilmesi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önümüzdeki hafta Washington’a yapacağı ziyaretle hemen hemen aynı zamana denk geliyor.
Türkiye’nin 2019 yılında Rus hava savunma sistemlerini satın alması, Ankara’nın yeni nesil F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasıyla sonuçlandı.
Türkiye, Suriye politikası konusunda da Washington ile uzun yıllardır görüş ayrılığı yaşıyor.
ABD yasalarına göre Kongre, satışla ilgili resmi bir bildirimin ardından ‘onaylamama’ kararı alarak satışı engelleyebilir.
Her ne kadar Başkan Joe Biden, Kongre üyelerinin itirazlarına rağmen süreci devam ettirme yetkisine sahip olsa da bunu neticelendirmek için gerekli olan nihai desteği sağlaması zor görünüyor. Senato’da Bob Menendez’in yanı sıra New Hampshire senatörü Chris Pappas da Türkiye’ye F-16 satışına karşı çıkıyor.