Fransa, Filistinli aktivisti sınır dışı eden İsrail’in kararını kınadı
İsrail İçişleri Bakanlığının Kudüs’teki kalıcı oturumunu iptal ettiği Filistinli aktivist Salah el-Hamuri, bu sabah vatandaşlığını taşıdığı Fransa’ya sınır dışı edildi. Fransa Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in sınır dışı kararını kınadı.
İsrail İçişleri Bakanlığı, tutulduğu gözaltı merkezinden havalimanına götürülen Hamuri’nin pazar günü sabah saatlerinde Fransa’ya giden bir uçağa bindirilerek sınır dışı edildiğini açıkladı.
İçişleri Bakanı Ayelet Şaked, Salah el-Hamuri’nin İsrail nezdinde yasa dışı kabul edilen Filistin Halk Kurtuluş Cephesine üye olduğu ve vatandaşlık yasasına göre “İsrail devletine bağlılık göstermediği” gerekçesiyle Kudüs’teki kalıcı oturum statüsünün iptal edildiğini açıklamıştı.
Şaked, Filistinlinin Fransa’ya sınır dışı edilmesi yönünde talimat vermişti.
Avukat ve insan hakları akvitisti olarak tanınan Hamuri, İsrail’in “terör örgütü” kabul ettiği Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ile ilişkili olduğu için yasa dışı ilan ettiği sivil toplum kuruluşlarından Zamir Esirleri Koruma Kurumu için çalışıyordu.
İsrail makamları, Filistinli Hamuri’yi, herhangi bir suçlama isnat etmeden, “idari tutukluluk” uygulaması kapsamında martta hapse atmıştı.
BM’den sınır dışı “savaş suçu teşkil edebilir” uyarısı
Fransa hükümeti birçok kez Hamuri’nin serbest bırakılması ve ailesiyle Kudüs’te yaşamasına izin verilmesi çağrısında bulunmuştu. Fransa Dışişleri Bakanlığı da, sınır dışı kararının ardından yaptığı açıklamlada, söz konusu kararı kınadı.
Birleşmiş Milletler uzmanları da Hamuri’nin iradesi dışında Fransa’ya sınır dışı edilmesine yönelik kararının Cenevre Sözleşmesi uyarınca bir “savaş suçu” teşkil edebileceği konusunda uyarmıştı.
Eşi ve çocukları Fransız vatandaşlığı taşıyan Filistinli aktivistin ailesi, Hamuri’yi ziyaret etmelerine İsrail tarafından izin verilmediğini açıklamıştı.
Salah el-Hamuri, 2005’te de İsrail’in Başhahamı Ovadia Youssef’e suikast girişiminde bulunan bir grubun içinde yer aldığı gerekçesiyle tutuklanmış, 2011’deki esir takası sırasında serbest bırakılmıştı.
AA’ya göre İsrail’in 1967’de işgal ettiği Doğu Kudüs’te yaklaşık 350 bin kadar Filistinli kalıcı oturum statüsünde yaşıyor.