Gürcüler AB yanlısı protestoları ‘zafere kadar’ sürdürme sözü verdi
Polisin, aralarında muhalefet liderleri ve aktivistlerin de bulunduğu 400’den fazla protestocunun gözaltına alındığı ve 100’den fazla kişinin de yaralı olarak tedavi edildiği olayları bastırmak amacıyla daha ağır taktiklere başvurduğu bildirildi.
Gürcistan’da hükümetin Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerini askıya alma kararının yol açtığı protestolar dokuzuncu gecesinde de devam ederken, polis kalabalığı dağıtmak için tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandı.
Polisin, aralarında muhalefet liderleri ve aktivistlerin de bulunduğu 400’den fazla protestocunun gözaltına alındığı ve 100’den fazla kişinin de yaralı olarak tedavi edildiği gösterileri bastırmak amacıyla daha ağır taktiklere başvurduğu bildirildi.
Göz yaşartıcı gaz kapsülüyle vurulduğu iddia edilen 22 yaşındaki bir protestocu komaya girdi.
Gürcistan’ın AB yanlısı Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili X’te yaptığı bir paylaşımda, “acımasız terör ve baskı” olarak adlandırdığı olayları kınadı ve güvenlik güçlerini “ağır insan hakları ihlalleri” ile suçladı.
Protestolarda şu ana kadar 50’den fazla gazeteci de yaralandı.
İktidardaki Gürcü Rüyası, Gürcistan’ın AB hedefleri konusunda bir referandum olarak görülen tartışmalı 26 Ekim seçimlerinde parlamentonun kontrolünü elinde tuttu.
Muhalefet, Moskova dostu Gürcü Rüyası partisini komşu Rusya’nın yardımıyla oylamaya hile karıştırmakla suçladı.
Ancak Gürcü Rüyası’nın geçtiğimiz perşembe günü AB üyelik müzakerelerini en az 2028 yılına kadar askıya alma kararı almasının ardından seçimlere karşı protestolar daha da şiddetlendi ve başkent Tiflis’in dışına taştı.
Protestolara katılan Giorgi Natroshvili, “Gürcistan vatandaşları sokaklarda, her hükümet biriminin Avrupa entegrasyonunu desteklemesi gerektiğini belirten Anayasa’nın 78. Maddesini savunuyor. Öfkeli vatandaşlar sokaklara döküldü. Rejimin barışçıl göstericilere karşı kullandığı güç Rus rejimininkine çok benziyor. Bu nedenle biz de buna karşı mücadele ediyoruz,” dedi.
Katılım müzakerelerinin askıya alınması kararı, Avrupa Parlamentosu’nun seçimleri özgür ve adil olmamakla eleştiren kararına yanıt olarak alındı.
Kararda seçimlerin Gürcistan’ın “iktidardaki Gürcü Rüyası partisinin tamamen sorumlu olduğu” demokratik gerilemesinin bir başka tezahürü olduğu belirtildi.
Uluslararası gözlemcilerin seçimlerde şiddet, rüşvet ve mükerrer oy kullanıldığını gördüklerini söylemesi ardından bazı AB milletvekilleri seçimlerin tekrarlanmasını talep etti.
Protestoculardan Luka Andguladze, “İnsanlar gelmeye devam ediyor çünkü hükümet her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Gittikçe daha da şiddet yanlısı oluyorlar ve otoriterliğe doğru kayıyorlar,” dedi.
“Bu yüzden insanlar bizim güçlü irademizle parçalanacaklarına, yorulacaklarına, Batı’nın bizi destekleyeceğine ve kenara çekilecekleri ve adil yasalar altında yeni adil seçimler olan talebimizi yerine getirecekleri bir zaman olacağına inanıyor.”
AB, Gürcistan’a Aralık 2023’te bloğun tavsiyelerini yerine getirmesi koşuluyla adaylık statüsü verdi, ancak Brüksel bu yılın başlarında demokratik özgürlüklere bir darbe olarak görülen tartışmalı ‘yabancı etki’ yasasının kabul edilmesinin ardından bu süreci askıya aldı.
Eleştirmenler ayrıca Gürcü Rüyası’nı giderek otoriterleşmek ve Moskova’ya yönelmekle suçladı. Parti yakın zamanda Kremlin’in ifade özgürlüğü ve LGBTQ+ haklarını kısıtlamak için kullandıklarına benzer yasalar çıkardı.