İngiltere ve Fransa, yasa dışı göçü engellemek için yeni anlaşma imzaladı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Fransa’dan Manş Denizi üzerinden İngiltere’ye düzensiz göçmenlerin geçişini önlemek için yeni bir anlaşma imzaladı.
Anlaşmaya göre İngiltere, Fransa’nın yasa dışı göçü önleme çalışmalarına yardım etmek için daha fazla mali destek sağlayacak.
Macron ve Sunak, Paris’teki Elysee Sarayı’nda yaptıkları görüşmenin ardından alınan kararları ortak basın toplantısında açıkladı.
Düzensiz göçle mücadele için alınan kararlar neler?
İngiltere, Fransa’ya 2023-2024 yılları arasında 141 milyon euro, 2024-2025 yılları arasında 191 milyon euro ve 2025-2026 yılları arasında 209 milyon euro mali destek sağlayacak.
Sunak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Fransa’nın kuzeyinde bir gözaltı merkezi kurulacak ve göç konusunda iki ülke yetkililerinin birlikte çalışacağı ortak bir komuta merkezi oluşturulacak, Fransız sahillerinde kaçak göçün önlenmesi için devriye gezecek ilave 500 güvenlik görevlisi istihdam edilecek.” dedi.
İngiltere Başbakanı, başta SİHA’lar olmak üzere üst düzey teknoloji içeren denetim ve gözetim araçlarının devreye sokulacağını bildirdi.
Macron ise yaptığı açıklamada, “iki ülkenin insani konular ve bu konulardaki aşırı duyarlılığın farkında olarak düzensiz göçle mücadelede birlikte hareket etmek istediğini” vurguladı.
Macron, iki ülke arasındaki ortak istihbarat şubesinin çalışması sayesinde geçen yıl yasa dışı olarak karşı tarafa geçmek isteyen 1300’den fazla kişinin engellendiği ve 55’ye yakın çetenin düzenlenen operasyonlarla çökertildiğini açıkladı.
Macron, iki ülkenin bugün kaçak göçle mücadelede somut tedbirler içeren önemli bir anlaşmaya imza attığını bildirdi.
İngiltere son yaptığı açıklamada, geçen yıl 45 bin kişinin ülkeye yasa dışı yollarda giriş yaptığı duyurmuştu. İngiltere, Fransa’yı ülkesine yönelik kaçak göçle mücadele yeteri kadar kararlı davranmamakla suçluyor.
AB ve BM’den İngiltere’ye sert eleştiriler
İngiltere’nin yasa dışı göçü önlemek için ülkeye yasadışı yollardan giren göçmenlerin sığınma talebinde bulunmalarını yasaklama planı BM ve AB gibi kurumların son iki gün içinde yoğun tepkisine yol açtı.
Brüksel’de dün bir araya gelen Avrupalı içişleri bakanları, konuyla ilgili endişelerini Londra yönetimine iletti.
Birleşmiş Milletler’in (BM) çeşitli kuruluşları, İngiltere hükümeti tarafından Avam Kamarasına sunulan ve düzensiz göçmenlerin Manş Denizi üzerinden İngiltere’ye girişlerini engellemeyi amaçlayan yasa tasarısını eleştiri yağmuruna tuttu.
BM İnsan Hakları Temsilcisi Volker Türk yaptığı açıklamada, ”İnsanların sığınma ve diğer uluslararası korunma taleplerini engelleyen böyle bir genel yasak, İngiltere’nin insan hakları ve mülteci hukuku yükümlülükleriyle çeliştiğini.” söyledi.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden (UNHCR) yapılan yazılı açıklamada, mevcut haliyle tasarının, İçişleri Bakanlığını düzensiz göçmenlerin İngiltere iltica sistemine erişimini engellemeye zorladığı belirtildi..
İngiltere hükümetin hazırladığı tasarının yasalaşmasıyla ülkeye botlarla kaçak yollardan giren düzensiz göçmenler, herhangi bir adli inceleme ve kefalete tabi tutulmadan 28 gün içinde sınır dışı edilecek.