İngiltere’de aşırı sağcı Tommy Robinson mahkeme kararlarını ihlal ettiğini kabul etti
Robinson, Suriyeli bir mülteciye karşı yanlış iddialarda bulunarak mahkeme kararlarını ihlal ettiğini itiraf etti.
Aşırı sağcı bir sokak hareketi olan İngiliz Savunma Ligi (English Defence League – EDL) kurucusu Stephen Yaxley-Lennon, daha çok bilinen adıyla Tommy Robinson, Pazartesi günü Londra yargıçları önünde mahkeme kararlarını birçok kez ihlal ettiğini itiraf etti.
41 yaşındaki Robinson, 2021 yılında Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi tarafından, Suriyeli genç bir mülteci hakkında iftira niteliğindeki iddiaları desteklemeyi durdurması emredilmişti. Robinson’a, mülteciyi kız öğrenciye şiddet kullanarak dövmekle suçlayan bir dizi paylaşımları nedeniyle iftira davası açılmıştı.
Ancak Yaxley-Lennon, YouTube’da yayınlanan bir dizi röportajda ve temmuz ayında Londra’nın merkezinde düzenlenen aşırı sağcı bir mitingde televizyonda yayınlanan bir konuşmada bu yorumları tekrarlamaya devam etti. Konuşmayı da daha sonra X hesabında yayınlandı.
Luton’da doğan Yaxley-Lennon, Müslüman nüfusun yoğun olduğu bu şehirde milliyetçi ve İslamofobik sokak hareketi EDL’yi kurdu ve İngiltere’deki en etkili aşırı sağcı figürlerden biri haline geldi.
Eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in çoğunluğu Orta Doğu’dan olmak üzere bir milyondan fazla mülteciyi kabul etme kararına tepki olarak 2015 yılında Almanya’da kurulan aşırı sağcı grubun bir uzantısı olan Pegida UK’nin lideri olduktan sonra Avrupa’daki aşırı sağcı etkinliklerin de kanaat önderlerinden biri haline geldi.
Sağcı aktivist Robinson, ayrıca Avrupa Savunma Ligi’ni (European Defence League) kurdu ve 2016 yılında Hollanda’da yaşayan Faslılara karşı “ayrımcılık ve nefreti” kışkırttığı gerekçesiyle mahkemeye çıkan Hollandalı aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders’in duruşması öncesinde Amsterdam’da protesto gösterilerine öncülük etti.
Hukukla sorunlu bir geçmiş
Cumartesi günü Londra’nın merkezinde düzenlenen gösteride binlerce kişi aşırı sağcı aktiviste destek verdi. “Unite the Kingdom (Krallığı Birleştir)” mitingine katılması ve konuşma yapması beklenen Yaxley-Lennon, hapse atıldığı için mitinge katılamadı.
Yaxley-Lennon’ın adli makamlarla birçok kez başı derde girdi. Geçmişte saldırı, mahkemeye saygısızlık ve ipotek dolandırıcılığı suçlarından birçok kez hapse girmişti.
Kışkırtıcı yorumları nedeniyle 2018 yılında eski adıyla Twitter’dan yasaklanmış, ancak Elon Musk’ın şu anda X olarak adlandırılan sosyal ağı devralmasının ardından geri dönmesine izin verilmişti.
Bu yazın başlarında aşırı sağcı figür, İngiltere ve Kuzey İrlanda’da bir hafta süren ayaklanmalara dönüşen protestoları kışkırtmakla suçlandı.
Şiddet olayları, o sırada Güney Kıbrıs’ta tatilde olan Yaxley-Lennon’un da aralarında bulunduğu sosyal medya kullanıcılarının, Southport’ta üç genç kızın bıçaklanarak öldürüldüğü saldırının zanlısını yanlışlıkla göçmen ve Müslüman olarak tanımlamasının ardından patlak verdi.