Japon militarizmi dönüş yolunda
Ulusal Güvenlik Stratejisi’ni güncellemeyi hedefleyen Japonya’da savunma bütçesi beş yıl içinde NATO üyeleriyle orantılı olarak GSYİH’nin yüzde 2’sine yükseltilecek. Gerekçe Çin ve Kuzey Kore’nin silahlanması.
Asya-Pasifik’teki yükselen etkinlik mücadelesinin önemli aktörlerinden Japonya, silahlanma yarışına hız verdi. Çin ve Kuzey Kore’ye karşı ABD öncülüğündeki Batı ittifakı ile hareket eden Japonya’da Kişida Fumio liderliğindeki hükümet resmen kabul edildiği 2013’ten beri revize edilmeyen Ulusal Güvenlik Stratejisi’ni bu doğrultuda güncellemeyi amaçlıyor. Yılsonuna dek amaçlanan güncelleme kapsamında Ulusal Savunma Esasları ve Orta Vadeli Savunma Programı da şekillendirilecek.
Savunma Bakanı Hamada Yasukazu ve Maliye Bakanı Şuniçi Suzuki ile bir araya gelen Başbakan Fumio, savunma bütçesinin acilen artırılması gerektiği talimatını verdi.
NATO İLE ENTEGRE ARTIŞ
Bu çerçevede, NATO ülkeleriyle orantılı olarak savunma harcamaları beş yıl içerisinde Gayrisafi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) yüzde 2’sine yükseltilecek. 2021’de GSYİH’nin yaklaşık yüzde 1,2’si savunmaya ayrılmıştı.
ABD’nin dünya genelinde en fazla askerini barındıran Japonya, uzun bir süredir militarist politikalara yönelmiş durumda. NATO ile yakınlaşan, ABD ile işbirliğini derinleştiren Japonya’nın bahanesi Çin ve Kuzey Kore. İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma pasifist anayasayı değiştiren Japonlar, ülke dışına asker de göndermeye başladılar. Japon milliyetçi liderler yayılmacı, militarist özlemlerini saklamıyorlar.
ABD’NİN YAKIN PARTNERİ
Japonya, 30 üyeli NATO’nun, “Avro-Atlantik bölgesi dışında en uzun süreli partneri” konumunda. Japon Başbakan Fumio, haziran ayında Madrid’deki NATO Zirvesi’ne de katılmıştı. NATO da Asya-Pasifik genişlemesini 2030 Strateji Planı’na da eklerken Güney Kore ve Japonya ile ilişkiler her geçen gün derinleştiriyor.
Tokyo benzer şekilde Washington ile de askeri ilişkileri derinleştiriyor. Joe Biden yönetimi Rusya, Çin ve Kuzey Kore’yi öne sürerek Japonya’yı silah cephaneliğine çevirirken iki ülke arasındaki askeri, güvenlik, savunma anlaşmalarının ardı arkası kesilmiyor.
KUZEY KORE’YE ÇAĞRI
Öte yandan Pasifik hattında silahlanma yarışı devam ederken Japonya ve Moğolistan liderleri, Kuzey Kore’ye füze denemeleri ve nükleer programı durdurma çağrısı yaptı.
Tokyo’yu ziyaret eden Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaa Khurelsukh ile görüşen Japon Başbakan Fumio ikili ve bölgesel ilişkileri ele aldı. Görüşme sonrası yayımlanan ortak bildiride liderler, Pyongyang yönetiminden, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarına “uyum sağlamasını” istedi.
MOĞOLLAR ARABULUCU
Bildiride iki ülke, Kuzey Kore’nin alıkoyduğu iddia edilen “Japon vatandaşlarının” ülkeye geri gönderilmesi sorununun “ivedilikle çözülmesini” de talep etti. Moğolistan’ın Kuzey Kore ile diplomatik ilişkisi bulunuyor. “Alıkonulan Japonlar” sorununda Tokyo hükümeti, Moğolistan’ı “önemli ara bulucu” olarak görüyor.