Gündem

Kuzey Irak’tan petrol ihracatı Türkiye ile müzakerelerin tıkanması yüzünden hala başlayamadı

Kuzey Irak’tan Türkiye’ye yeniden başlaması beklenen petrol ihracatının müzakerelerin tıkanması yüzünden hala başlamadığı bildirildi.
Reuters, boru hattı operatörlerinin görüşlerine dayanarak verdiği haberinde, şirketlerin petrol akışını yeniden başlatmak için herhangi bir talimat almadıklarını aktardı.
Konuyla ilgili diğer iki kaynak ise Reuters’e, Bağdat’ın henüz Türkiye’den boru hattını yeniden açmasını talep etmediğini bildirdi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) Dış İlişkiler Sözcüsü Lawk Ghafuri ise yaptığı açıklamada, “Petrol akışıyla ilgili ilgili her şey artık Bağdat ve Ankara’nın elinde, her iki taraf da petrol akışını yeniden başlatmak için bir anlaşmaya varmalı.” dedi.
Bu arada Türkiye’nin Irak’a tazminat olarak ödemesi istenen 1,5 milyar dolarla ilgili olarak müzakere yapmak istediği belirtilirken, Bağdat’ın ise Iraklı kamu petrol şirketi SOMO’nun, IKBY’nin ilgili bakanlığıyla akışları yeniden başlatmak için gerekli olan bazı teknik sorunları sonuçlandırmayı beklediği de yine gelen haberler arasında.
IKBY’nin üç haftalık kesinti yüzünden 550 milyon dolar zarar ettiği tahmin ediliyor
IKBY ve Bağdat, 4 Nisan’da petrol akışının sağlanması için geçici bir anlaşma imzalamıştı. Üç haftayı bulan petrol kesintisi yüzünden IKBY’nin 550 milyon dolar zarar ettiği tahmin ediliyor.
Türkiye, Irak’ın Kerkük şehrindeki petrol sahalarından Ceyhan limanına günde 450 bin varil petrolün pompalanmasını Irak’ın tahkim davasını kazanmasının ardından 25 Mart’ta durdurmuştu.
Davada Irak, Türkiye’yi 2014-2018 yılları arasında IKBY’nin Bağdat’ın rızası olmadan petrol ihraç etmesine izin vererek 1973 tarihli boru hattı anlaşmasını ihlal etmekle suçlamıştı.
Tahkim Mahkemesi Türkiye’yi Irak’a 1,5 milyar dolar, karşı davada ise Bağdat’ı ise Ankara’yı 900 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti.
1973 tarihli boru hattı anlaşmasıyla ilgili 2018’den bu yana devam eden dönemi kapsayan bir diğer tahkim davası da halen sürüyor.
Reuters’a daha önce konuşan kaynaklar Türkiye’nin boru hattını açmak için bu davanın da sonuçlanmasını istediğini söylemişti.

Bir yanıt yazın