Gündem

Macron: Fransızca konuşan 88 ülke, Lübnan’da ateşkes istiyor

Macron’un talebi, İsrail’in eylül ayı sonunda İsrail sınırına yakın Hizbullah mevzilerini vurmak üzere Lübnan’a başlattığı ve binlerce kişinin ölümüne ve yerinden edilmesine yol açan kara operasyonuna yanıt olarak geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, çoğunluğu Fransızca konuşan 88 ülkenin Lübnan’da “derhal” ateşkes çağrısında bulunduğunu dile getirdi.

Paris’te düzenlenen 19. Frankofoni Zirvesi’nde konuşan Macron, grubun Lübnan’ı desteklemek üzere bu ay sonunda düzenlenecek uluslararası bir konferansı onayladığını da ekledi.

Macron, “Lübnan ile dayanışma içinde olduğumuzu ifade ettik. Oy birliğiyle acil ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunduk ve bölgedeki gerilimin azaltılması yönündeki kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Herkes için barış ve güvenlik istiyoruz,” ifadelerini kullandı.

Bu yorumlar, İsrail’in eylül ayı sonunda sınıra yakın Hizbullah mevzilerini vurmak üzere Lübnan’a başlattığı kara harekatına yanıt niteliğinde.

Hizbullah ve İsrail, Gazze’de 7 Ekim’de yeniden alevlenen savaştan bu yana neredeyse her gün sınır ötesi ateş açıyor. Bu saldırılar sınırın her iki tarafında da binlerce insanın yerinden edilmesine neden oldu.

İsrail’in Lübnan’a saldırırılarını artırdığı iki hafta içinde aralarında siviller, sağlık görevlileri ve Hizbullah üyelerinin de bulunduğu en az 1.400 kişi öldürüldü ve 1.2 milyon kişi yerinden edildi.

Macron’un yorumları Lübnan Dışişleri Bakanı Ziad Makary tarafından da desteklendi. Makary, İsrail saldırılarının devam etmesine ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesine rağmen Beyrut’un halen “ateşkes ve diplomatik çözüm istediğini” dile getirdi.

“Onların [İsraillilerin] kırmızı çizgileri yok. Hiçbir zaman kırmızı çizgileri olmadı. Gazze’de kırmızı çizgileri yoktu ve Lübnan’da da olmayacak. Ancak askeri açıdan Lübnan’a girmek onlar için daha zor olacak ve onlar da büyük bir bedel ödüyorlar,” dedi.

Macron ve Netanyahu arasındaki gerilim, İsrail’e yönelik silah sevkıyatının geleceğine dair tartışmalar nedeniyle çok kısa bir süre önce yükselmişti.

Cumartesi günü France Inter radyosuna konuşan Macron, “Bence bugün öncelikli olan, siyasi çözüme geri dönmemiz ve Gazze’de savaşmak üzere kullanılan silah sevkiyatını durdurmamızdır,” ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine Netanyahu pazar gecesi X’te yayınlanan konuşmasında Macron’un son açıklamalarını hedef alarak, “Macron ve diğer Batılı liderler İsrail’e karşı silah ambargosu çağrısında bulunuyor. Kendilerinden utanmalılar,” demişti.

Bu arada binlerce protestocu Lübnan ve Gazze’ye destek vermek ve Fransa’nın İsrail’e silah satışını eleştirmek üzere Fransa’nın başkenti Paris’te sokaklara döküldü.

Urgence Palestine kolektifi lideri Omar Alsoumi, İsrail’in bölge halklarına karşı yürüttüğü ölümcül savaşı genişlettiğini ve bu nedenle Filistin halkı gibi İsrail savaş makinesiyle karşı karşıya olan Lübnan halkına da destek verdiklerini dile getirdi.

Alsoumi, “Hükümetler İsrail’e silah sağlamaya ve koşulsuz diplomatik destek vermeye devam ederken ‘suç ortağı olmayı bırakın’ mesajı veriyoruz. Sonuç şu anda görülüyor,” ifadelerini kullandı.

Fransa yıllardır İsrail’in müdafaa hakkını savunan önemli bir destekçisi konumunda.

Savunma Bakanlığı tarafından Temmuz 2023’te parlamentoya sunulan bir silah ihracat raporu, ülkenin 2015’ten bu yana İsrail’e 767 ihracat lisansı verdiğini gösteriyor.

Fransa her yıl İsrail’e ortalama 20 milyon euro (749 milyon TL) değerinde askeri teçhizat satıyor.

Nisan ayında Paris’te aralarında Uluslararası Af Örgütü’nün de bulunduğu 11 sivil toplum kuruluşu, Gazze’deki sivillerin hedef alındığını ileri sürerek Fransa’nın İsrail’e silah satışının durdurulması için dava açmıştı.

Mahkeme bu talebi mayıs ayında reddetmişti.

 

 

Bir yanıt yazın