Gündem

Polonya Parlamentosu AB fonlarının kilidini açacak yargı reformunu onayladı

Polonya Parlamentosu’nun alt kanadı, (Sejm) Avrupa Birliği’nin Varşova’ya sağlanan fonların kilidinin açılması için şart koştuğu yargı reformu tasarısını onayladı.
Söz konusu adımın, Varşova ile Brüksel arasında Polonya’da hukukun üstünlüğü konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle alıkonulan milyarlarca euroluk Avrupa Birliği fonlarının önünü açması öngörülüyor.
Tasarı, ağırlıklı olarak iktidardaki Hukuk ve Adalet (PiS) Partisi milletvekillerinin oylarıyla kabul edilirken muhalefet büyük oranda çekimser kaldı.
Yargı reformu, bir sonraki adımda muhalefetin çoğunlukta olduğu Senato’ya gidecek.
Tasarıya göre, yargıçlarla ilgili tüm disiplin meseleleri, AB Komisyonunca siyasileştirildiği düşünülen bir disiplin dairesinin yerine oluşturulan idare mahkemesi tarafından çözülecek.
Söz konusu reformun, yargıya daha fazla bağımsızlık sağlaması ve adalette eşitliği ön plana çıkarması hedefleniyor.
AB’nin Polonya’nın fonlarının kilidini açması durumunda ülke, 23,9 milyar euro hibe ve 11,5 milyar euro ucuz kredi alabilecek.
Başbakan Morawiecki tasarının alt meclisten geçmesinden memnun
Başbakan Mateusz Morawiecki, Sejm’in Avrupa Birliği’nin Varşova’ya sağlanan fonların kilidinin açılması için şart koştuğu yargı reformu tasarısını onaylamasını olumlu karşıladı.
Kararı değerlendiren Morawiecki, söz konusu yargı reformunun üzerinde uzlaşılmasının zor olduğunu söyledi.
Morawiecki, uzlaşma sorununun atlatılabileceğini belirterek, “Burada asıl amaç, AB ile yaşadığımız hukukun üstünlüğü anlaşmazlığını çözmek. Doğu’ya bakıyoruz, Batı’ya bakıyoruz ve Batı anlaşmazlığını bitirmek istiyoruz çünkü gerçek düşman, gerçek rakip Doğu’da ve bence tüm Polonyalılar bunu gayet iyi anlıyor.” diye konuştu.
Polonya’nın sınır güvenliği için mücadele ettiğinin altını çizen Morawiecki, hükümetin, ülkenin büyümesini teşvik etmek ve mali piyasalara katkı sağlamak için mevcut tüm fonlarla ilgilenmesi gerektiğini dile getirdi.
Koalisyonun küçük ortağı Birleşik Polonya Partisinin (Solidarna Polska) lideri ve Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro ise söz konusu reformun kabul edilmesinin AB’nin şantajına boyun eğmek olduğunu öne sürdü.
Morawiecki ise Ziobro’ya yanıt olarak, “Siyaset, uzlaşma sanatıdır ve biz bu zor uzlaşmayı başardık.” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı kararı veto edebilir
Reuters’ın haberine göre, iktidar kanadındaki bölünmeler ve Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’nın yaklaşımı reformun hayata geçirilmesini engelleyebilir.
Tasarının yasalaşması için yargıçların meşruiyetinin sorgulanmasına imkan tanıyacak herhangi bir düzenlemeyi reddedeceğini daha önce dile getiren Duda tarafından da imzalanması gerekiyor.
Cumhurbaşkanı tasarıyı imzalayabilir, veto edebilir ya da incelenmesi için Anayasa Mahkemesine gönderebilir.

Bir yanıt yazın