Stoltenberg: Rusya, nükleer savaşın ciddi sonuçları olacağını anlamalı
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Rusya, bir nükleer savaşın kazananının olmayacağını, asla savaşılmaması gerektiğini ve Rusya için ciddi sonuçları olacağını anlamalıdır” dedi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
AA’ya konuşan Stoltenberg, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin, “Bu, bir taarruz savaşı. Rusya, Putin bir diğer ülkeyi işgal ediyor. Elbette Ukrayna, Rusya’nın bu saldırılarla ele geçirdiği topraklarını yeniden almak için kendini savunma hakkına sahip. Şunu anlamalıyız ki bu savaşı Putin başlattı. Onun tercihiydi ve bu savaşı isterse yarın bitirebilir” ifadelerini kullandı.
“Aynı zamanda şunu da anlamalıyız ki Putin ve Rusya, savaşmayı bırakırsa barışa kavuşacağız” diyen Stoltenberg, şunları söyledi: “(Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir) Zelenski ve Ukrayna savaşmayı bırakırsa Ukrayna, bağımsız bir egemen ulus olarak varlığını sona erdirecek. Dolayısıyla Ukrayna’yı desteklemek, onların kendilerini savunmalarını sağlamak gibi bir sorumluluğumuz var. Elbette, bu savaşın bir aşamada müzakere masasında sona ereceğine inanıyorum ancak Ukrayna’nın müzakere masasında neler başarabileceğinin kesinlikle savaş alanındaki güce bağlı olduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla Ukrayna’nın bağımsız bir ulus olarak hüküm sürmesini istiyorsak ülkenin elini güçlendirmek ve Ukrayna için kabul edilebilir bir sonuç veya müzakere olasılığını en üst düzeye çıkarmak için Ukrayna’ya askeri destek sağlamamız gerekiyor.”
“NÜKLEER DURUŞUMUZU DEĞİŞTİRME PLANIMIZ YOK”
“Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılması durumunda bu ülkelerde örgütün nükleer kapasitesinin konuşlandırılması teknik olarak mümkün olacak mı? Örgüt kararlarını konsensüsle alıyor ama bir Genel Sekreter olarak sizce örgüt böyle bir konuşlandırmayı değerlendirmeye almalı mı?” sorusuna NATO Genel Sekreteri, şöyle yanıt verdi:
“Nükleer duruşumuzu ve konuşlandırmalarımızı değiştirme planımız yok yani bu bir mesele olmadı. NATO, bir savunma ittifakıdır. Elbette Türkiye’nin de dahil olduğu tüm NATO müttefiklerinin, Madrid’deki zirvemizde Finlandiya ve İsveç’i İttifak’a katılmaya davet etmesini memnuniyetle karşılıyorum. Ayrıca Türkiye, Finlandiya ve İsveç, ortak memorandumu kabul etti.
Ve şimdi Finlandiya ve İsveç’in terörle mücadele konusundaki güçlendirme yasalarını uygulamaya koyduğunu, Türkiye’ye silah ihracatı üzerindeki tüm kısıtlamaları kaldırdığını gördük. Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in buluştuğu ve terörle mücadele konusunda, daha birçok konuda birlikte çalıştıkları kalıcı mekanizmayı, yapıyı oluşturduk. Bu nedenle haziranda imzaladığımız Katılım Protokolü’nü onaylamanın ve katılım sürecini tamamlamanın zamanının geldiğini düşünüyorum.
“RUSYA, CİDDİ SONUÇLARI OLACAĞINI ANLAMALI”
“Rusya’dan gördüğümüz, pervasızca tehlikeli nükleer retoriktir” diyen Stoltenberg, “Rusya, bir nükleer savaşın kazananının olmayacağını, asla savaşılmaması gerektiğini ve Rusya için ciddi sonuçları olacağını anlamalıdır. Dolayısıyla nükleer silahların herhangi bir şekilde kullanılması, Rusya’nın olmasını kesinlikle engellemesi gereken bir şeydir” ifadelerini kullandı.
“RİSKİ CİDDİYE ALMAMIZ GEREKİYOR”
“Putin’in açıklamalarına rağmen Rusya’nın Ukrayna’da nükleer silah kullanma ihtimali size göre halen yüksek mi?” şeklindeki soruya Stoltenberg, şu cevabı verdi:
“(Rusya’nın) Herhangi bir nükleer silah kullanma olasılığı halen düşük ama aynı zamanda sonuçlar da çok büyük ve yıkıcı. Bu yüzden riski ciddiye almamız gerekiyor. Rusya’nın yaptıklarını yakından takip etmemizin nedeni de bu. Şimdiye kadar nükleer duruşlarında herhangi bir değişiklik görmedik ama biz izlemeye devam edeceğiz ve teyakkuzdayız çünkü Rusya’nın Ukrayna’da nükleer silah kullanmasını engellememiz gerekiyor.”