Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile görüştü
Fidan ve Rubio’nun, görüşmede ikili ve bölgesel konu başlıklarını kapsamlı bir şekilde ele aldığı aktarıldı.
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Salı günü Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile ABD Dışişleri Bakanlığı binasında bir araya geldi.
Görüşmede, ikili ve bölgesel konu başlıklarının kapsamlı bir şekilde ele alındığı bildirildi. Anadolu Ajansı’nın (AA) diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, Ukrayna ve Filistin’deki durum ile Suriye’deki gelişmeler dahil, iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel olaylar ve bu bağlamdaki iş birliği imkanlarının değerlendirilmesi öngörülüyordu.
Yine CAATSA yaptırımlarının kaldırılması yönünde çalışmalara başlanması ve Türkiye’nin F-35 programına dönüş sürecinin yeniden ele alınması öne çıkıyor.
CAATSA yaptırımları, Ankara’nın Rus yapımı S-400 füze savunma sistemlerini satın almasının ardından uygulanmaya başlanmıştı.
Türkiye aynı sebeple, Türk savunma şirketlerinin pek çok parçasının üretiminde pay sahibi olduğu yeni nesil savaş F-35 savaş uçakları programından da çıkarılmıştı.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara (yaklaşık 38 trilyon TL) ulaşmasına yönelik beklentiler masadaki bir diğer gündem maddesiydi.
Bakan Fidan, 25-26 Mart tarihlerindeki Washington ziyareti öncesinde 23 Mart Pazar günü Mısır’ın başkenti Kahire’deki İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Gazze Temas Grubu toplantısına katıldı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan henüz Fidan – Rubio görüşmesine ilişkin bir açıklama yapılmadı.
ABD – Türkiye ilişkileri
Son yıllarda Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler, Doğu Akdeniz, Suriye ve Gazze’deki politika farklılıklarından, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini satın almasına kadar çeşitli konular yüzünden gerildi.
Daha sonra Ankara, Washington’dan 40 adet Block-70 F-16 savaş uçağı ve 79 modernizasyon kiti temin etmek istedi. Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından bu anlaşma onaylandı ve bu gelişmelerle birlikte ilişkilerde yumuşama oldu.
Erdoğan ayrıca, Türkiye’nin tedarik zincirleri açısından avantajlı olduğunu belirterek, Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir mühimmat olan 155 mm’lik mühimmatın üretimi ve tedariki konusundaki iş birliğini örnek olarak gösterdi.
Washington, Rusya’ya karşı yaptırımları ihlal eden bazı Türk bireyler ve şirketlere de yaptırımlar uyguladı.
ABD’nin CAATSA kapsamında Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve dönemin Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in de aralarında olduğu dört kurum yetkilisine “Rusya ile ilişkiler” nedeniyle yaptırımları 2021 yılında yürürlüğe girdi.
Türkiye, Ukrayna’yı destekliyor ancak Moskova’ya yönelik yaptırımlara karşı çıkıyor.