Gündem

Fransa’da ‘haraç’ toplamakla suçlanan 11 PKK mensubuna 5 yıla kadar hapis cezası verildi

Fransa’nın güneydoğusunda Kürt toplumundan “devrim vergisi” adı altında para toplamakla suçlanan 11 PKK mensubu, “terörizmin finansmanı” ve “gasp” suçlarından üç ile beş yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı.
11 sanık geçtiğimiz hafta Paris Ceza Mahkemesi’nin terörizm davalarına bakan 16. dairesinde yargılanmaya başlamıştı.
Türkiye kökenli Kürtler olduğu belirtilen bu kişilerin PKK’yı finanse etmek için “kampanya” adı altında bir “devrim vergisi” toplayan bir ağa bağlı olduğu iddia edilmişti.
Paris Ceza Mahkemesi cuma günü sanıklar tarafından toplanan “önemli miktarların” “baskı ve toplumdan dışlanma tehditleri” yoluyla alındığına hükmetti.
Sanıklardan dördü tutuklu, beşi serbestti ve ikisi duruşmaya katılmamıştı. İki sanığın tutukluluk halinin devam edeceği ve diğer ikisinin de hapis cezasını çekmek üzere çağrılacağı bildirildi.
Sanıkların avukatları önceki duruşmalarda, mahkemenin Türkiye, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak tanımlanan PKK mensuplarına yönelik “terörist” nitelemesine karşı çıkmıştı.
Avukatlar, Kürtleri “Suriye’de IŞİD’le savaşırken ‘müttefik’, Türkiye’ye karşı savaşırken ‘terörist’ olarak gören” Fransa’nın tavrındaki “muğlaklığı” kınamıştı.
Mahkeme Başkanı Murielle Desheraud ise kararında, “PKK üyeleri ya da sempatizanları Irak-Suriye cephesine inkar edilemez bir müdahalede bulunmuş ve cihatçı gruplara karşı savaşmış olsa da” PKK’nın “sadece bu eylemle tanımlanamayacağını” ve “terörist karakterinin” kanıtlandığını ifade etti.
Türkiye’de PKK’ya atfedilen çok sayıda saldırı ve şiddet eyleminin gerçekleştiğini belirten Desheraud, PKK’nın Fransa’da da Türk temsilciliklerine ait bina veya araçlara zarar verilmesi gibi “şiddet eylemlerinden” sorumlu olduğunu söyledi.
Avukatlar ‘terörist’ nitelemesine yönelik itirazlarını sürdürdü. Avukat Martin Mechin, “Bugün Fransız adalet sisteminin PKK’yı terör örgütü olarak sınıflandırmakta neden ısrar ettiğini anlamak zor. Bu hukuki değil siyasi mülahazalara dayanan bir karardır.” şeklinde konuştu.
Mahkeme ayrıca, savcılığın talebine uyarak, sanıkların çoğunun “mülteci statüsünde” olması nedeniyle terör davalarında alışılagelmiş olan Fransa’yı terketme kararı vermedi.

Bir yanıt yazın