Gündem

Geert Wilders Hollanda’da reddedilen sığınmacılar için ‘Uganda’ planını önerdi

Aşırı sağcı Vatanseverler grubunun liderleri Avrupa Komisyonu öncesinde Brüksel’de bir araya gelirken, Özgürlük Partisi’nin başkanı Wilders, Doğu Afrika ülkesi Uganda’yla bir anlaşma yapılmasını önerdi.

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV) lideri Geert Wilders, Perşembe günü Avrupa Konseyi zirvesi öncesinde Avrupa için Vatanseverler (PfE) grubunun liderleriyle Brüksel’de bir araya gelirken, Hollanda’ya sığınma talebi reddedilen göçmenlerin Uganda’ya gönderilmesini önerdi.

Wilders, zirve öncesinde aşırı sağcı liderlerin toplantısı için Belçika’nın başkentindeki Maison de Hongrie binasına vardığında bu fikrini gazetecilerle paylaştı.

“Hollanda’da yasa dışı statüdeki göçmenlerin, tüm prosedürlerden sonra Uganda’ya gönderilmesini parti olarak düşünüyoruz” dedi.

Wilders, Özgürlük Partisi’nin de yer aldığı Hollanda koalisyon hükümetinin “Göç politikasını çok daha sert hale getirecek planlar üzerinde çalıştığını” aktardı.

Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Reinette Klever’in Uganda’ya yaptığı çalışma ziyareti sırasında ilk kez dile getirilen teklife göre, Hollanda’da kalmak için tüm yasal yolları tüketen Afrika ülkelerinden gelen sığınmacılar Uganda’ya sınır dışı edilecek.

Planın henüz “ilk aşamalarda” olduğunu belirten Özgürlük Partisi lideri, Uganda hükümetinin karara karşı çıkmadığını, Doğu Afrika ülkesine tazminat teklif edileceğini söyledi.

İtalya-Arnavutluk modeli

İki ülke arasındaki son anlaşma, birçok Avrupa Birliği ülkesinin göçle mücadelede geliştirmek istediği olası “yeni çözümlerden” biri olarak lanse ediliyor.

Wilders ve Vatanseverler grubunun diğer liderleri, toplantıda İtalya ile Arnavutluk arasındaki modele övgüde bulundu. Yeni model, İtalya’ya gidecek göçmenlerin Arnavutluk topraklarındaki bir merkezde beklemeye alınmasına olanak tanıyor. Proje bu hafta 16 sığınmacı ile başladı.

Wilders, “Bunu yapabildikleri için diğer İtalyanlarla gurur duyuyorum” dedi ve ekledi: “Gerçekten de bu çok iyi bir örnek ve biz de bunu uygulamalıyız.”

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán da anlaşmadan “iyi bir protokol” bahsederken, Fransız Ulusal Birlik (RN) partisinin başkanı Marine Le Pen “düzensiz göçü azaltmaya katkıda bulunan ve akışları yönetmeyi amaçlayan her şeyin doğru yönde ilerlediği” yorumunda bulundu.

Le Pen ayrıca göç konusunda AB’ye güvenmediğini, ancak bazı ulusal hükümetlerin girişimlerini takdir ettiğini söyledi.

“Şu ana kadar çok net öneriler göremedim. Bunların hepsi belirsiz niyetler olarak kalıyor. Ve bir kez daha, Komisyonun ideolojik olarak bu göçü istediğini çok iyi bildiğimden: Sorunu çözeceğine güvenmiyorum” dedi.

Grubun toplantısının ardından yayımlanan açıklamada, “AB’nin dış sınırlarını korumanın bir görev olduğu” hatırlatıldı ve Komisyon’un “kontrolsüz göçü teşvik etme politikası” eleştirildi.

Farklı AB ülkelerinden 11 siyasi partinin oluşturduğu aşırı sağcı Vatanseverler grubu bu tür bir toplantıyı ilk kez düzenlerken, grup liderleri bunu her Konsey zirvesi öncesinde düzenli hale getirmek istiyor.

 

Bir yanıt yazın