Kanada, Gürcistan’da protestoları bastıranlara karşı yaptırım uygulayacak
Gürcistan, hükümetin Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerini askıya alma kararına karşı beşinci gece üst üste protesto gösterilerine sahne oldu.
Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Jolie, Litvanya, Letonya ve Estonya ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Kanada’nın Gürcistan halkıyla dayanışma içinde olduğunu ifade etti ve “Rusya’nın Gürcistan’da yapmaya çalıştıklarından büyük endişe duyduklarını” belirtti.
Pazar günü üç Baltık ülkesi, “Gürcistan’daki meşru protestoların bastırılmasına katılanlara” karşı ulusal yaptırımlar uygulayacaklarını açıkladı.
Jolie, Kanada’nın da aynı yolu izleyeceğini ve kendi yaptırım rejimlerine dayanarak “insan hakları ihlallerine ya da yolsuzluğa karışan önemli kişilere ve ayrıca işletmelere, kuruluşlara yaptırım uygulayacağını” açıkladı.
Protestocuların Pazartesi günü Tiflis’teki parlamento binasının merdivenlerine geri dönerek gösterilere beşinci gecede de devam etmeleri, muhalifler tarafından seçim sonuçlarına hile karıştırmakla suçlanan hükümetin Avrupa Birliği (AB) üyeliği yolundaki ilerlemeyi durdurma kararı almasının ardından geldi.
Rusya’yı kınayan posterler, AB ve Gürcistan bayrakları taşıyan protestocular polise taş atarken, polis de tazyikli suyla karşılık verdi.
Pazartesi günü Gürcistan İçişleri Bakanlığı 224 protestocunun idari suçlamalarla gözaltına alındığını ve üçünün de cezai suçlamalarla tutuklandığını açıkladı. 113 polis memurunun tıbbi tedaviye ihtiyacı olurken, polise havai fişek fırlatan protestocularla yaşanan çatışmalar sonrasında üç polis memuru hastaneye kaldırıldı.
Protestoları desteklediğini açıklayan Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, tutuklanan protestocuların birçoğunun kafalarında ve yüzlerinde kırık kemikler ve göz çukurları da dahil olmak üzere yaralanmalar olduğunu söyledi. Bazı kişilerin tutuklama ve gözaltı merkezlerine nakil arasında sistematik şiddete maruz kaldığını da sözlerine ekledi.
AB yanlısı Devlet Başkanı sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, “Bu, ifade özgürlüğüne ve protesto hakkına yönelik bir saldırıdır. İnsanların tutuklanma ve gözaltına alındıktan sonra gördükleri muamele bir yana, temel haklar ihlal edilmiştir,” dedi.
Protestolar giderek başkentin dışına taştı ve kalabalıklar Batum, Kutaisi ve Rustavi gibi şehirlerde sokaklara döküldü. Ülke genelindeki okullar ve üniversiteler de grev ve yürüyüşler düzenledi.
Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa entegrasyon sürecinin ertelenmediğini, aksine “azami yoğunlukta devam edeceğini” belirtti.
Başbakan, dışişleri bakanlığında yapılan bir toplantı sırasında diplomatların, “Gürcistan’ın Avrupa entegrasyon sürecinin azami yoğunlukta devam etmesi gerektiği konusunda net talimatlar” aldığını söyledi. “Gerçek budur. Bunun dışındaki her şey radikal muhalefet ve ona bağlı medya tarafından kasıtlı olarak yayılan yalanlardan ibarettir.”
Kobakhidze, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Başkanı Pascal Alizard’ın Dışişleri Bakanı Maka Botchorishvili’ye yeni parlamentonun ilk oturumunun ardından gelecekteki iş birliği hakkında bir mektup yazdığını da sözlerine ekledi.
Mektupta ayrıca seçimlerin “vatandaşlara geniş bir seçenek sunduğu, iyi yönetildiği ve adayların kampanya yürütme özgürlüğüne sahip olduğu” için rekabetçi koşullar altında yapıldığının vurgulandığını söyledi.